Verzekering

Wat verzekert u wel/niet? Denk bijvoorbeeld aan een verzekering voor:

Inboedel en opstal
Uw gereedschappen, computers, volledige inventaris en alle andere zaken die u nodig heeft voor uw werk als zzp’er zijn per definitie niet verzekerd op uw privé-verzekeringen. Dat geldt ook voor uw aan te kopen voorraden. U dient uw inventaris en voorraad dus apart te verzekeren op een zakelijke polis. U verzekert deze zaken tegen diefstal en schade die ontstaat door bijvoorbeeld brand, storm of water.

Als u weinig inventaris en voorraden hebt, kan het zijn dat deze tóch tot een bepaald bedrag verzekerd zijn op uw particuliere verzekering. Raadpleeg daarom altijd uw tussenpersoon als u twijfelt of u uw inventaris en voorraden wel of niet zakelijk moet verzekeren.

Let erop dat draagbare elektronische apparatuur (denk aan smartphones, laptops en tablets) vaak niet is meeverzekerd buiten uw bedrijfspand. Dus neemt u uw laptop mee naar een opdrachtgever en laat u er koffie overheen vallen? Dan valt deze schade niet onder de inboedel- of inventaris- en voorraadverzekering. Hiervoor heeft u een draagbare elektronische hulpmiddelverzekering nodig.

Bedrijfsschadeverzekering
Uw bedrijfspand of het complex waarin uw bedrijfspand staat loopt schade op. Daardoor kunt u tijdelijk niet of minder produceren en loopt u omzet en brutowinst mis. We noemen dat bedrijfsschade. Hiertegen kunt u zich verzekeren met een bedrijfsschadeverzekering. Na een brand moet er worden opgeruimd en misschien wel gesloopt. Uw bedrijf ligt stil. Nieuwe bouwtekeningen en bouwvergunningen kosten tijd. Net als het bestellen van nieuwe machines. Uw vaste lasten gaan al die tijd gewoon door. Huur en salarissen bijvoorbeeld. Met een bedrijfsschadeverzekering hoeft u zich over die kosten in ieder geval geen zorgen te maken.

Beroepsaansprakelijkheid
Start u een eenmanszaak of vennootschap onder firma? Dan bent u straks hoofdelijk aansprakelijk voor alle kosten. Oftewel: mocht er sprake zijn van achterstallige betalingen, kunnen schuldeisers aanspraak maken op uw privévermogen (en in bepaalde gevallen dat van uw partner).
Dit zijn zaken waarmee u rekening kunt houden door hier een spaarpotje voor te reserveren, maar er zijn situaties te bedenken die misschien iets minder voor de hand liggen.

Om uzelf tegen de financiële gevolgen van aangebrachte schade (bijvoorbeeld wanneer uw product letsel toebrengt aan de gebruiker of een werknemer die op het werk een ongeluk krijgt te beschermen), kunt u het risico op bedrijfsaansprakelijkheid afdekken met een verzekering.
De kans dat u of uw personeel schade veroorzaakt bij derden is vanaf dag één aanwezig; daarom is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ook voor veel starters van belang.

Arbeidsongeschiktheid
Als u net enthousiast van start bent gegaan met uw bedrijf, wil u liever niet teveel aan het risico op arbeidsongeschiktheid denken. Maar ook al is het afsluiten van een aov-verzekering niet verplicht, ga bij uzelf goed na of u de eventuele gevolgen van langdurig niet werken kunt dragen. Een (bedrijfs)ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje.

En wat als u langdurig ziek wordt of overspannen raakt? Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn helaas niet goedkoop, maar er is een lichtpuntje: er zijn verzekeraars die aantrekkelijke starterstarieven hanteren. En wist u dat op meerdere manieren kunt besparen op uw aov-verzekering?
De hoogte van deze premie hangt wederom deels af van uw leeftijd, uw beroep en het bedrag waarvoor u zichelf wilt verzekeren.
Deze arbeidsongeschiktheidsverzekering van Interpolis is een voorbeeld van een manier voor ondernemers om het risico op arbeidsongeschiktheid af te dekken.

Ziektekosten
Een ziektekostenverzekering is voor iedereen in Nederland verplichte kost. Ondernemers betalen gemiddeld een premie van circa 1100 euro voor een basispakket.

U moet echter vaak ook rekening houden met een aantal extra voorwaarden, zoals het betalen van een inkomensafhankelijke bijdrage over uw belastbaar inkomen.

Rechtsbijstand
Als ondernemer moet u ook voorbereid zijn op conflicten met klanten, werknemers of leveranciers. In het geval van juridische problemen kunt u in de meeste gevallen gebruikmaken van uw rechtsbijstandsverzekering.

Deze verzekering dekt in ieder geval eventuele advocaats- en deurwaarderskosten en de kosten voor een proces. Meer informatie vindt u in het artikel Een rechtsbijstandverzekering afsluiten: wanneer verstandig?

Maar let op: net als bij aansprakelijkheid is particulier verzekerd zijn niet voldoende. Als ondernemer moet u hiervoor een speciale ondernemers rechtsbijstandsverzekering afsluiten.

De Rabobank biedt met Interpolis ZekerVanJeZaak een handig pakket aan waarmee u diverse belangrijke bedrijfsrisico’s, waaronder rechtsbijstand, in één keer kunt afdekken.

Businessplan nodig?

Vraag hier uw gratis businessplan aan!

INFORMATIE NODIG?

Vraag hier gratis onze brochure aan.