Contracten
Starten als zelfstandige betekent veel meer dan ondernemen alleen. Een van de dingen waar u als zelfstandig ondernemer mee te maken krijgt is het contract. Succesvol ondernemen kan alleen als u de zaken goed regelt, ook juridisch gezien. Zorg daarom altijd dat, zodra u te maken krijgt met een klant, alle afspraken zo volledig mogelijk op papier staan. Hoe ingewikkelder de afspraken, hoe belangrijker het is om de gemaakte afspraken goed op papier te zetten. Een volledig contract beschermt uw bedrijfsbelang, vooral in het geval van een meningsverschil of onvoorziene situatie.
Met een contract legt u de gemaakte afspraken tussen partijen vast. Een contract kan mondeling of schriftelijk afgesloten worden. Een schriftelijke overeenkomst heeft in veel gevallen de voorkeur, aangezien het bij een mondelinge overeenkomst lastig kan zijn om gemaakte afspraken achteraf te bewijzen. Dit kan tot ongewenste situaties leiden.
Contract opstellen
Wanneer u als starter alleen begint heeft u de keuze om een eenmanszaak of een bv te starten. De eenmanszaak biedt fiscale voordelen bij lagere winsten. Een bv is aantrekkelijker bij hogere winsten, omdat het tariefsvoordeel dan groter is dan de extra aftrekmogelijkheden van de eenmanszaak. Een ander voordeel van de bv is de beperking van de aansprakelijkheid. Verder spelen er bij de keuze voor een bv vaak ook argumenten mee als imago, status en het eenvoudig kunnen overdragen of verkopen van het bedrijf.
Als u heeft besloten te gaan samenwerken binnen een dergelijke rechtsvorm, dan is een Vennootschap Onder Firma of maatschap een goede keuze.
Algemene voorwaarden
In de algemene voorwaarden beschrijft u uw voorwaarden van levering, betaling, verkoop, aansprakelijkheid, garantietermijn of inkoop. Het zijn dus de regels die u wilt laten gelden op alle contracten voor uw klanten en opdrachtgevers. Zo is het meteen duidelijk welke plichten en rechten u en uw klant hebben. Algemene voorwaarden zorgen voor duidelijkheid en besparen u het steeds maar opnieuw onderhandelen. U bent verplicht om deze algemene voorwaarden vóór of tijdens het sluiten van de overeenkomst met de klant te delen. Met de algemene voorwaarden verkleint u uw risico als zelfstandig ondernemer. Het kan handig zijn om uw algemene voorwaarden bij de Kamer van Koophandel of rechtbank te deponeren, maar dat is niet noodzakelijk.
Offerte tandarts
In de Regeling Mondzorg van de Nederlandse Zorgautoriteit staat het volgende: bij een behandeling van meer dan 250,- euro is de tandarts verplicht om een prijsopgave te geven. Voor bedragen onder de 250,- euro moet een tandarts op aanvraag van de patiënt een offerte opmaken.
Deze offerte moet voldoen aan de volgende voorwaarden:
- Welke prestaties de tandarts gaat uitvoeren voor deze behandeling.
- Het tarief dat de tandarts bij deze prestaties in rekening brengt.
- Als de tandarts van de standaardprijs afwijkt, geeft hij aan voor welke prestaties dat geldt en waarom hij afwijkt.
- De materiaal- en/of techniekkosten moeten op deze prijsopgave per prestatie afzonderlijk worden vermeld.
- De patiënt moet de prijsopgave vóór de start van de behandeling schriftelijk of digitaal hebben gekregen. Tenzij tandarts en patiënt anders hebben afgesproken.
- De tandarts moet de prijsopgave vastleggen in de administratie. Hieruit blijkt dat de offerte schriftelijk (of digitaal) aan de patiënt moet worden gegeven.
Businessplan nodig?
INFORMATIE NODIG?
Vraag hier gratis onze brochure aan.